Hovet idag

En månad i Kungens liv

1 Jan. 2006
Ännu klockan 12.00 sov Kungen. Man ville inte väcka honom. Efter nattens utsvävningar ansåg man det vara  bäst så.  I själva verket gör hans sig bäst i sovande tillstånd. Då vet man i alla fall var man har honom.

2 jan.
Kungen sover fortfarande. Inga officiella uppdrag.

3 jan.
Kungen fortsätter att sova, men har yttrat sig ett par gånger.: "Det är jag som är Kungen, det är jag som är Kungen", sa han vid ett par tillfällen vid middagstid. Kronprinsessan kom hastigt på besök. Hon såg förvånad ut. -" Sover Kungen"? lär hon ha sagt till Hovmarskalken.

4 jan.
Kungen vaknade med ett ryck tidigt på morgonen. - Var är jag, var är jag? hörde man honom ropa inifrån sovkammaren. Drottningen kom rusande. - "Du är på slottet", sa hon med sin tyska brytning. Kungen såg förvirrad ut: - På slottet, på slottet? sa han bara.

5. Jan.
Kungen har varit förvånansvärt pigg hela dagen. Uttalat sig ovanligt spirituellt i diverse frågor.. - Inget är som det ser ut att vara, sa han t.ex. vid lunchdags och tillade "Olika faller ödets lotter." Drottningen begrep ingenting.

6 Jan.
Kungen fortsätter att förbrylla sin omgivning. Idag sa han t.ex. "Jag försöker komma på en strategi som gör det möjligt för mig att samtidigt vara långt borta och mycket nära. Livvakten börjar bli orolig och Drottningen går in i annan sal.

7 Jan.
Prinsessan Madeleine kom plötsligt på besök. Hon hade med sig Magnus Uggla. Han sjöng Kungssången för Kungen för att muntra upp honom. Drottningen log sitt bredaste leende. Det var ju trevligt sa hon. Livvakten såg besvärad ut.

8 Jan.
Kungen besökte hovstallarna idag. Där uppsökte han sin favorithäst "Warren" född 1994.  Han kan gå på de flesta ställen i parader, men passar bättre vid stången eller under ryttare än som förlöpare i fyrspann. Warren älskar att visa upp sig. När det är musik, liv och rörelse gör han sig så fin han kan!

9 Jan.
Kungen Ägnade en stor del av dagen med att studera Adelskalendern. Den ger honom en känsla av kontinuitet. Därpå föll han i lätt slummer. Han har fortfarande julledigt och kan i stort sett göra vad han vill för att fördriva tiden.

10 Jan.
- Jag kan inte förstå att inte alla människor älskar mig här i landet, sa Kungen plötsligt till Drottningen under lunchen. De intelektella och intelgenta hatar mig. Hur ska jag vinna deras hjärtan? - De begriper inte bättre, svarade då Drottningen.

11 Jan.
Kungen var försänkt i bön hela förmiddagen. Han bad om ett bättre liv efter detta. Ännu sent på eftermiddagen såg han frånvarande ut. Livvakten såg orolig ut.

12 Jan.
Kungen var på dåligt humör redan när han vaknade och vid frukostdags brast han ut i svårartade gråtanfall. Drottningen tillkallade skyndsamt Riksmarskalken, som sträckte fram en ren damastnäsduk. - Vad är det, vad är det, Ers Majestät? viskade han darrande av rörelse. - Dom är så elaka mot mig i TV, kved Kungen. - Igår sa dom att jag lurar staten på pengar. Att jag är en finansskurk! Tänk att folk inte kan skilja på mig som person och som Kung! - Bry dig inte om det, svarade då Riksmarskalken, det där tar vi hand om!

13 Jan.
- Det är ju fredagen den 13:e idag, utbrast Kungen upprört, när han slog upp Svenska Dagbladet vid morgonkaffet.
- Ja, det är det, svarade Drottningen milt. Det är bäst att du håller dig i stillhet idag, tillade hon. - Ja, det skall jag göra, svarade Kungen. Jag tror att jag går och lägger mig igen.

14 Jan.
- Nu har jag det, nu har jag det, utropade kungen plötsligt och sken upp i ett av sina finurliga flin.  Nu vet jag varför de intelektella och intelgenta hatar mig! Dom förstår mig inte. Jag är för djup för dem! Drottningen behärskade sig men sa: - Ja Tjabo, så är det. Prinsessan Madeleine skyndade sig ut.

15 Jan.
Kungen har varit försvunnen i flera timmar. Drottningen bad Riksmarskalken leta efter honom. Han fann Kungen i Oskar II:s skrivrum intensivt skrivande. - Vad sysslar Ers Majestät med, frågade Riksmarskalken. - Jag har en plan svarade, Kungen, Jag tänker bilda ett monarkistiskt parti och Drottningen skall bli Utrikesminister.

16 Jan.
Kungen går motvilligt till ett sammanträde i konung Carl XVI Gustafs insamlingsstiftelse ungt ledarskap och Kronprinsessan och prins Carl Philip går på kvällen på Svenska idrottsgalan i Globen. Drottningen gör ingenting särskilt.

17 Jan.
Kungen tar emot flera svenska militärer på Slottet. Kungen var eld och lågor och berättade i skämtsam ton om sina planer om ett monarkistiskt parti. Drottningen tar emot medierådet Ann-Katrin Agebäck som ska berätta om "det unga internet". Hon sågs nicka till ett par gånger. Kronprinsessan deltar i "Folk och försvars" tvådagars rikskonferens i Sälen. Det var hårdkörning från första stund, men ingen begrep vad det handlade om. Prins Carl Philip är sängliggande efter gårdagens idrottsgala. Madeleine har inte hörts av.

18 Jan,
Kungaparet deltar på förmiddagen i ett styrelsesammanträde i stiftelsen "Kungaparets bröllopsfond". 
Kungen får på eftermiddagen besök av professor Sture Linnér, författare och f.d. biträdande generalsekreterare i FN. De hade svårt att förstå varandra.
Kronprinsessan deltar även idag i Folk och försvars tvådagars rikskonferens i Sälen. Trots detta hann hon ändå hem till kungaparets representationsmiddag på slottet. Daniel tilläts inte vara med.

19 Jan.
Kungen var fullständigt utmattad efter de senaste dagarnas officiella förpliktelser. Isynnerhet mötet med Sture Linnér tog på krafterna. Han bläddrade förstrött i Dagens Nyheter. T.o.m. idrotts- och seriesidorna var för ansträngande för honom. På eftermiddagen sa han att han kände sig sämre.

20 Jan. Inget officiellt uppdrag idag. Kungen känner sig lättad, men är samtidigt rastlös. - Jag har gripits av en stor lust av att gå på jakt, säger han plötsligt för sig själv. - Men det är ju inte säsong nu, svarar Drottningen. - Men vad då, svarar Kungen. - Du ser trött ut, säger då Drottningen. - Tjata inte på mig, svarar Kungen. Han tittar ut genom norra fönstret och säger trotsigt, - Jag ska fan ta mej gå ut och skjuta varg på Djurgården.

21 Jan.
Kronprinsessan går på dop i Köpenhamn. Det är danska kronprinsparet Frederiks och Marys son som ska döpas i Christiansborgs slottskyrka klockan 11 idag. Efteråt blev det mottagning på Slottet. - Det var dejligt, sa Viktoria efteråt. Kungen kom hem med en räv från Djurgården. Inga vargspår hade synts till.

22 Jan.
Kungen var på dåligt humör hela dagen. När Kronprinsessan berättade hur det var på dopet i Köpenhamn sa Kungen irriterat: - Det är väl dags att även jag får ett barnbarn, en framtida tronarvinge, hör du det Viktoria, men det får inte bli en bastard.

23 Jan.
Drottningen deltar i en fredskonferens i Aten. Hon förmanade Kungen att inte hitta på något dumt medan hon är borta. - Jag gör väl som jag vill, sa han bara. Det är jag som är Kungen.

24 Jan.
Kungaparet bjuder riksdagens talman Björn Sydow och riksdirektör Anders Forsberg på lunch på Stockholms slott. Ingen vet varför, men Björn anar ugglor i mossen. Anders Forsberg ber om en förklaring
.
Drottningen delar efter lunchen ut stipendier ur sin egen fond.
Prinsessan Lillian deltar senare på eftermiddagen i en mottagning på slottet för diplomater som kungaparet är värdar för. Hon somnade omedelbart.

25 Jan.
Kungaparet deltar i en temadag på Karolinska institutet i Stockholm om stress och utbrändhet. Kungen fnissade hysteriskt och fick hjälpas ut.

26 Jan.
Kungen har inga officiella uppdrag idag. Han ger sig ut på egen hand, men tar med sig sin färdskrivare, en julklapp från Svenska Folket. Den talar om var han är, var han är på väg och var han har varit. Prinsessan Madeleine är arg. Man tar henne inte på allvar säger hon, trots att hon har en kunglig fil.kand. i grupparbeten.

27 Jan.
Kungen håller en avskedsaudiens för USA:s ambassadör M.Teel Bivins som slutar i förtid och ska åka hem till Texas efter bara ett och ett halvt år. 
- Hälsa president Bush från mig, säger då Kungen, jag tycker vi har mycket gemensamt.
Särskilt när han talar till folket. Drottningen nickar instämmande.

28 Jan.
Kronprinsessan går på Kungliga skogs- och lantbruksakademins årshögtid. Hon har pluggat hela veckan för att kunna bestämma skillnader mellan tall, fur och gran samt mellan får och getter. Kungen har namnsdag hela dagen. Han överlägger med Magnus von Essen, Erik K. Ridderstolpe och Sven von Rosen om bildandet av ett nytt riksdagsparti; Monarkistpartiet. 75% skulle de få utan vidare hävdar Kungen med emfas.

29 Jan.
Kungen lider av fixa idéer hela dagen. Bl.a. går han och påstår att han inte är sig själv. Riksmarskalken tycker detta är allvarligt och ringer upp Göran Persson. - Jag kan inte ingripa i det enskilda fallet, säger då Göran Persson men tillägger - låt honom gärna förbli i den tron.

30 Jan.
Eftersom  Kungen inte är sig själv idag heller, måste någon annan ta över dagens officiella uppdrag. Någon Annan tar således emot Polens premiärminister Kazimierz Marcinkiewicz på Slottet. Premiärministern kommer inte att märka någon skillnad. Som väl var blev mötet inställt. Drottningen är med när Silviahemmets silviasysterutbildning drar igång på morgonen. Hon är på gott humör, nu när Kungen inte är sig själv. Kronprinsessan är dessvärre alltid sig själv. Regeringen börjar bli orolig.

31 Jan.
Drottningen  delar ut H. M. Konungens medaljer till några välförtjänta medborgare. Psykologer arbetar förtvivlat med att få Kungen att hitta sig själv igen. Per Nuder ringer och vill hjälpa till. Han har haft liknande problem, säger han. Kronprinsessan tycker att det är bra som det är.
 

 

Kungen blev aldrig sig själv igen
Han har drabbats av onda drömmar och ofta hörs han, i upprepade anfall av plötslig självinsikt mumla för sig själv: "Ack, ack jag är ju bara "un petit pitoyable pique-assiette."