Dag Lennartsson

 

Författare

 Whiskykonnässör 

kåsör

 

  

På uppdrag av våra barn har jag skrivit en bok om mitt liv. Den har fått den fyndiga titeln “En Dag i taget” och har varit mycket stimulerande att skriva. Jag är förvånad över att jag har kommit ihåg så mycket. Jag har aldrig fört dagbok men det ena gav det andra. De som redan hunnit läsa boken är förtjusta i den. De tycker att den är bra, intressant och lättläst. Den är på 155 sidor och bilder finns på 50 sidor. Hög kvalité på både inbindning och papperskvalité. Jag har själv låtit tycka den och givit ut den på eget förlag. Den är bara tryckt i 200 ex och är ju i första hand avsedd för familjekretsen och min stora bekantskapskrets. Det är inte billigt att trycka upp en så pass liten upplaga. Mina kostnader blev 280 kr vilket pris jag också säljer boken för. Jag har ju inte skrivit boken för att tjäna pengar på den.

 

Jag har skrivit den i kronologisk ordning – från födsel och fram till nu.

 

 

Född som bondpojke den 4 juni 1937 i Tjurstorp, Rumskulla socken i Kalmar län och uppväxte i Vimmerby. Yrke: förde detta bankdirektör, sedermera författare, whiskykonnässör och föreläsare. Utbildning: Högre Företagsekonomisk examen och juridiska studier vid Lunds universitet. Min bakgrund: Jag har arbetat i olika banker runt om i Sverige och slutade som chef för Sparbanken i Trelleborg 1997 när jag fyllde 60 år. Jag har sedan dess skrivit 7 böcker. Jag har varit ordförande i Ystads Golfklubb 1992-1997, en av grundarna av Svenska Whiskyförbundet och dess vice ordförande under flera år. Jag har varit ordförande i The Malt Whisky Society i Ystad sedan starten 1997 till 2013.

Intressen och hobby: Golf, Whisky och teckning. Jag har spelat på 336 olika golfbanor i 18 länder. Jag har hållit 370 whiskyprovningar för över 10.500 personer. Dessutom har jag hållit 158 föreläsningar om Astrid Lindgren för närmare 8.000 personer. Dessutom pratar jag då och då om EWK – världens bästa tecknare och om Emigrationen till USA från Sverige. Men nu har jag satt av tid för att utnyttja mina kunskaper från Skånska Målarskolan – rita och måla – helst porträtt.

 

 

 

EN OUMBÄRLIG RESEGUIDE FÖR LIVSNJUTAREN

Att whisky och golf hör ihop vet de flesta, men det är nästan bara de som är riktiga entusiaster som vet att det inte enbart är en sport och en dryck – utan en livsstil. I Golf- och whiskyresor tar författaren Dag Lennartsson oss på en resa genom världen där han utforskar allt från klassiska till mer oväntade golfbanor och whiskydestillerier.

Efter att ha varit på otaliga golfresor och whiskyprovningar världen över har whiskyförfattaren och golfentusiasten Dag Lennartsson skrivit den perfekta reseguiden för alla som delar hans stora passion för golf och whisky. Förutom klassiska golf- och whiskyresmål som Skottland och USA tipsar han om mer oväntade platser, som okända golfbanor i Wales och exotiska whiskytillhåll i Japan. Han avslöjar också flera av Sveriges oupptäckta pärlor som bara väntar på att bli utforskade.

Golf- och whiskyresor är en perfekt reseguide för golfälskaren som även uppskattar den subtila njutning som bara en fin whisky kan ge. Förutom fakta om varje resmål och dess kulturhistoria rymmer boken även författarens personliga tips, upplevelser, fotografier och tankar. Det är helt enkelt den ultimata inspirationsguiden för den sanna livsnjutaren!

Boken ges ut den 29 april 2011 på Grenadine förlag.

Författaren Dag Lennartsson har tidigare gett ut fyra whiskyböcker, däribland Grenadine förlags försäljningsframgång Sveriges whiskykrogar. Tidigare har han även skrivit Golf, mat och whisky, Whisky, whisky, whisky samt Mera whisky. Dag är också en av grundarna till Svenska Whiskyförbundet och håller i whiskyprovningar över hela Sverige. När han inte deltar på mässor och festivaler ägnar han sig åt sin stora passion, golf.

För högupplösta bilder, intervjuförfrågningar eller andra pressrelaterade ärenden, vänligen kontakta:

Emelie Åberg STEVALI PUBLIC RELATIONS Telefon: 073 030 30 91 Mail: emelie@stevali.se

 

 

 

 

 

 

GOURMAND WORLD COOKBOOKS  AWARDS 2011

       YOU ARE THE WINNER IN SWEDEN

 

    YOU QUALIFY FOR THE NEXT “GOURMAND BEST IN THE WORLD” COMPETITION

 

WITH:  Golf- och whiskyresor

 

In the category:  Best Wine Tourism Book

                                  

You can win again in the next step

The winner in each country will compete against winners in the same category in other countries for The Best in the World. The results will be announced on March 6, 2012 at the annual Awards event. It will take place in Paris at Folies Bergère, the world famous theatre in the evening before the Paris Cookbook Fair, March 7-11, 2012.

 

WHISKYkrogar

Sveriges

En reseguide

Dag Lennartsson

Sveriges  k

PRESSMEDDELANDE, GRENADINE BOKFÖRLAG

PRESSBILDER FINNS ATT LADDA NED PÅ GRENADINES HEMSIDA: WWW.GRENADINE.SE

SVERIGES

WHISKYKROGAR

Press-release

Boken tar upp allt ifrån adresser och vägbeskrivningar till sortiment och menyer. Likaså omnämns historik och många specialiteter som inte alltid framgår av telefonkatalogen eller en sökning på internet.

Med personliga reflektioner och med gott eget whiskykunnande är Dag Lennartsson en god ciceron. Han har letat upp såväl värdshus på landsbygden som välbesökta pubar i våra stadskärnor. 

Detta på jakt efter whiskysortiment och whiskykunnande i bästa kombination med vällagad mat och ofta också ett brett ölutbud.

"Sveriges whiskykrogar" är en skattkista att gräva ur. Det gäller dels för alla er som är intresserade av ämnet,  dels för dig som bara vill ha något mer än trista vägkrogar. Med Dag Lennartssons hjälp hittar du även de ställen som ligger vid sidan av huvudstråken, men som har whiskysortiment i världsklass

OM FÖRFATTAREN

DAG LENNARTSSON har tidigare skrivit tre böcker på ämnet whisky; "Golf, mat och whisky", "Whisky, whisky, whisky" och "Mera whisky". Han deltar flitigt på mässor och festivaler och håller provningar.

Dag Lennartsson är kort sagt rätt person att uttala sig om kompetens och sortiment på Sveriges whiskykrogar.

Grenadine

 

 

Utgivna böcker

 

 

"Golf, Mat och Whisky"

1998, Artograf Förlag  

 

 

 • En Guidebok för golfspelare och andra reslystna som vill resa på egen hand till Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, England, Skottland, Irland, Nordirland, Polen och Australien. Tips om var man skall spela golf, var man skall bo, var man skall äta och vad man skall äta i de olika länderna. Som inledning till Skottlandskapitlen är ett helt kapitel ägnat åt Single Malt Whisky med förslag på en festmeny med whisky som genomgående måltidsdryck
 •  

 

Whisky, Whisky, Whisky

2000 Artograf Förlag

 

 

 • En praktisk bok om hur man skall prova Single Malt Whisky med konkreta provningsförslag. Förslag på whiskyresor till Skottland och Irland med tips om bra golfbanor mellan de olika destillerierna. Sista avdelningen handlar om whisky i köket med över 20 recept där whisky ingår i matlagningen.
 •  

"Mera Whisky", 2003

 Artograf Förlag

 

 

 • En uppföljning av den populära boken "Whisky, Whisky, Whisky. En fördjupning i ämnet med många provningar av framför allt skotsk whisky, men även amerikansk, irländsk och till och med Whisky och choklad. Läsaren får också göra ett spännande besök på Mackmyra Svensk Whisky.  Och sist men inte minst - ett antal matlagningsrecept med whisky som viktig ingrediens.
 •  
 •  

 • "Medans vi kommer ihåg... 

 • om kära tant Astrid och livet i Vimmerby. 

 • Ett fotoalbum på riktigt". 2003,  Artograf Förlag

 

 

 •  Den här boken handlar en del om Astrid Lindgren, en del om den lilla staden Vimmerby, där hon föddes och växte upp. Men framför allt om hennes släktingar, som vittnar om hur livet var på den tiden när Astrid var liten..  Se Recension
        Recensioner
 • Om böckerna har det skrivits mycket positivt i många tidningar över hela Sverige med större artiklar i Dagens Industri, Svensk Golf, Sälj och Marknadsföring, Livets Goda, Finansvärlden Kvällsposten och Barometern
           Radio
 • Intervjuer med anledning av böckerna har skett i Sveriges Radio P1, P4 Kalmar, P4 Kristianstad och  Radio Active
          Whiskyprovningar
 • Ett 350-tal föreläsningar för sammanlagt över 10.000 personer om Single Malt Whisky med efterföljande provningar har hållits under ett antal år framförallt i Södra Sverige men också i Frankrike och Skottland.   

         Här följer några exempel på program som erbjudes:
  
      
1. Single Malt Whisky (Basic)

 • Information om bl.a. Whiskyns historia, tillverkning, whiskyregioner och olika whiskymärken. 
 •  
 • 2. Golf, Mat och Whisky på Hebriderna   Uppföljningsprogram med bilder från Isle of Islay och Isle of Jura. Golf på Islay. Skotska nationalrätten Haggis och naturligtvis information om alla de kraftfulla Single Malts som kommer från Islay.
 •  
 • 3.Whiskyns Rolls Royce och andra medlemmar ur den kungliga familjen Speyside.
 •  Information om det whiskytätaste området i Skottland med bl.a. besök på The Macallan.
 •           
 • 4.  Whisky från Norra Skottland och Orkneyöarna.                        
 • Uppföljningsprogram med spännande bilder från bl.a. världens nordligaste destilleri - Highland Park.
 •          
 • 5.  Whisky från västra Skottland och Isle of Skye.                        
 • Program med bilder från Isle of Skye, där en av världens tuffaste Single Malts produceras.
 
 • Varje program avslutas med provning av 3 - 4    högklassiga Single Malts och programmen tar vardera ca 1 timme
 •   Kåserier                                                                                            
 • Kåserier erbjudes om "Whisky", "Golf", "Astrid Lindgren" och om "Smörrebröd och gamla krogar i Köpenhamn".

             Föreläsningar

 

 • Ett 150-tal föreläsningar om den världsberömda     släktingen Astrid Lindgren har hållits med hjälp av unika bilder på författarinnan och de miljöer som inspirerat henne till alla fantastiska böcker
 •  
 • En föreläsning tar c:a en timme.
 •  

 

 

 

Dag Lennartsson
Skepparegatan 11 c, 271 43 Ystad
Tlf. 0411-133 17, 0707-978 812
e-mail: dag.lennartsson@telia.com

 

Medlemskap

Sveriges Författarförbund
Författarcentrum Syd

 

 

 

Home

  Kultur Skåne

Kultur Sjaelland

Information